Wat is eenzaamheid?
Eenzaamheid is het niet verbonden voelen. iemand mist een hechte, emotionele band met anderen, of heeft minder contact met andere mensen dan die wenst. Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring. Vaak is het een verborgen probleem. Anderen kunnen moeilijk van buitenaf zien of iemand zich eenzaam voelt.
Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. In veel gevallen verdwijnt dat eenzame gevoel vanzelf. Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of langdurig voelen. Dan kan een negatieve spiraal ontstaan.

Vormen van eenzaamheid
- Emotionele eenzaamheid: Missen van een hechte, intieme band met een of meerdere personen. Er is een emotionele behoefte.
- Sociale eenzaamheid: Minder contact hebben met mensen dan je wenst. Het sociale netwerk schiet te kort. Er is een sociale behoefte.
- Existentiële eenzaamheid: Het gaat meer over zingeving dan over je sociale contacten. Een verloren en zwervend gevoel. Geen eigen plek of rol in het leven. Gevoel van zinloosheid.
Signalen
Hoe eerder eenzaamheid wordt herkend, hoe beter. De signalen kunnen we verdelen in 4 categorieën:
- lichamelijke signalen
- pychische signalen
- gedragsmatige signalen
- levensgebeurtenissen
Deze signalen kunnen wijzen op eenzaamheid. Ze kunnen aanleiding zijn voor een gesprek. Maar let op: de signalen kunnen ook wijzen op andere problemen.
Gevolgen
De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet. Eenzaamheid verhoogt zelfs de kans op voortijdig overlijden. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij gevolgen de eenzaamheid versterken. Een goede reden om op tijd te handelen!
Tips tegen eenzaamheid
- Ga het gesprek aan en durf hulp te vragen. Neem de tijd en zorg voor een vertrouwde omgeving als je een gesprek over eenzaamheid aangaat.
- Zorg voor ontmoeting. Je kunt nieuwe mensen leren kennen of bestaande contacten versterken.
- Door een betekenisvolle bezigheid, voel je jezelf nuttig en voel je je minder eenzaam. Ga vrijwilligerswerk doen in bijvoorbeeld een buurthuis, sportclub, op de school van je kinderen, bewonersvereniging, kerk of natuurorganisatie.
- Blijf in ontwikkeling. Door trainingen en cursussen te doen, werk je aan je persoonlijke ontwikkeling en krijg je meer zelfvertrouwen.
‘Ik zit niet te wachten op adviezen.
Ik wil gewoon dat iemand luistert.’
Feiten
- Van de jongeren voelt 46% zich eenzaam
- Het percentage eenzamen neemt toe
- Sociale eenzaamheid komt vooral door beperkt sociaal netwerk
- Eenzaamheid kan leiden tot depressie en suïcide
- Meer weten over eenzaamheid? Bekijk de website van het ministerie van Volsgezondheid.
Professionele hulp
Als je al langere tijd eenzame gevoelens hebt is het misschien nodig om professionele hulp te zoeken. Zodra je merkt dat je niet goed meer functioneert of als er gezondheidsklachten ontstaan is het belangrijk dat je hulp zoekt.
Wil je weten hoe weten waar je hulp in jouw regio kan vinden? Kijk op de website van je gemeente of vraag het de host van de appgroep.